Vi hjælper dig med vejledning til at skrive et læserbrev, så du kan hjælpe med at udbrede den socialdemokratiske politik.
Før du skriver
Vælg et medie og en målgruppe
Før du går i gang, skal du overveje, hvor dit læserbrev skal trykkes. Der er stor forskel på et læserbrev i fx Dagbladet, Lokalbladet, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Information, og der er ikke mindst stor forskel på hvem og hvor mange, der læser hvilke aviser. Hvis du skal overbevise en bestemt gruppe læsere om et argument, skal det typisk ikke trykkes blandt venner.
Avisens formalia
Undersøg hvilke krav, avisen stiller til læserbreve. Typisk er der en maksimal længde, og der kan også være krav om, at du skal vedhæfte billede og skrive sin adresse.
Overvej længde
Hvor langt skal dit indlæg være? Der er forskel på, om du skriver en kronik, et debatindlæg eller et læserbrev. Gør dig klart, hvad dit budskab egner sig bedst til, før du går i gang.
Vælg en vinkel
Beslut dig for, hvad det vigtigste budskab, du vil ud med, er. Budskabet er samtidig din vinkel, og jo skarpere vinkel des bedre læserbrev kan du skrive. En vinkel giver ikke sig selv, når du skriver. Den skal du have fastlagt, før du går i gang. Hvis du vil skrive et godt og skarpt læserbrev, skal du altså droppe ’noget om’-budskaber, men i stedet fokusere på eksempelvis en enkelt udtalelse, et enkelt punkt i et forslag eller en enkelt pointe.
Tænk over opbygningen
Det kan være fristende at sætte sig foran skærmen og skrive løs, når du har meget på hjerte. Men de bedste læserbreve og indlæg har en klar og enkel opbygning. Kort fortalt bygges det op således:
- Indledning
- Pointer
- Hovedargumenter
- Afslutning
Brug fem minutter på at notere, hvordan du binder indledning og afslutning sammen og vær klar over, hvad din pointe (vinkel) er, og hvordan du bedst underbygger den med argumenter.
Skriv, skriv, skriv…
Overskrift
Brug tid på en dækkende og vækkende overskrift til læserbrevet, der lokker læseren til at kaste sig over indholdet. Det kan du for eksempel gøre ved at vende et ordsprog på hovedet, ændre lidt i en talemåde eller lave en skarp og direkte overskrift, så læseren ikke er i tvivl om, hvad din holdning er.
Sprogligt overskud
Leg gerne med ord og vendinger. Hvis du kan finde et enkelt billede til at binde indlægget sammen, fungerer det rigtig godt. Skriv aktive sætninger, der helst ikke overstiger halvanden linje.
Konkretiser
Husk på, at jo mere konkret, du er, des bedre bliver læserbrevet. Enkelte tal kan underbygge din pointe, men for mange kan være svært at overskue for læseren.
Aktuelle eksempler
Hvis der er et aktuelt eksempel, der underbygger din pointe, så brug det endelig.
Nu troede du lige, du var færdig…
Lad din nabo, din kone, din kollega eller teenagesøn læse læserbrevet igennem. Giver dine pointer mening? Er det for indforstået? Er der stavefejl? Eller vil du fortælle for meget på for lidt plads? Det kan et ekstra sæt øjne hjælpe med at fange.
Læs det endnu engang igennem for stave- og slåfejl og sørg for, at avisens formalia er overholdt.
Send så læserbrevet af sted til avisens debatredaktion. Og tak for din indsats.